Trandagen är en tradition med en mycket lokal prägel, framförallt förknippad med sydöstra Småland, Öland och Blekinge, men också till viss del Västmanland, Värmland, Dalsland och Danmark. Trandagen inträffar när tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen och firar att våren och ljuset har kommit tillbaka.
Traditionen relaterar till uttrycket ”Tranan bär ljus i säng”, känt sedan 1500-talets mitt.Tranans ankomst finns avbildad i Olaus Magnus (1490-1557) verk, som visar tranor bärandes ljus i näbben. Uttrycket refererar till att tranan förebådar vårens ankomst, då dagen har blivit så lång att det fortfarande är ljust då man går till sängs.
Trandagen inträffade vid olika tidpunkter på olika platser, bland annat 15 mars i Danmark, vårdagjämningen 21 mars i Småland och 12 mars i Kumla i Västmanland. I Kalmartrakten firas trandagen fortfarande den 25 mars varje år. På vissa håll ansågs det viktigt att jaga barnen, och i vissa fall tjänstefolket, tidigt i säng denna trandag medan det på andra håll istället var en festdag för barnen. I vissa orter klädde man ut sig till trana och lekte speciella lekar. En annan tradition var att skriva tranebrev till varandra som man lämnade i hemlighet. Enligt Nordiska museet firade man i Värmland och Dalsland även “tranafton”, då barnen gick runt och delade ut “tranbrev”. Ibland sprang barnen barfota runt huset för att härda fotsulorna inför sommaren.
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
Logga in med ditt sociala ID
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.OkLäs mer